top of page

Un apartament la Paris

AUTOR: MICHELLE GABLE

CATEGORIE: FICTIUNE ISTORICA

NR. PAGINI: 404

ANUL PUBLICARII: 2015

EDITURA: HUMANITAS

 

April Vogt, experta in mobila europeana, e trimisa de casa de licitatii Sotheby’s sa evalueze obiectele dintr-un apartament parizian care n-a fost deschis de sapte decenii. Odata ajunsa la Paris, in apartamentul plin de mobile spectaculoase, April va identifica un tablou al pictorului Giovanni Boldini care o infatiseaza pe faimoasa proprietara – curtezana Marthe de Florian.

Hotarata sa afle mai multe despre frumoasa demimondena, April gaseste o serie de carti de vizita ascunse in interiorul mobilelor si primeste de la avocatul care se ocupa de mostenire scrisorile si jurnalul acesteia, descoperind astfel ca viata lui Marthe de Florian fusese una fascinanta, petrecuta printre poeti, artisti si oameni politici importanti. Pe masura ce pune cap la cap firele povestii existentei agitate a lui Marthe, April incearca sa-si faca ordine in propria viata.

 

Doua fire narative. O poveste din lumea contemporana, una din La Belle Epoque. Parisul de acum si de atunci.

Ador stilul frantuzoaicel, arhitectura cladirilor franceze si tot ce tine de Franta. Aceasta carte este bazata pe o poveste reala si m-a facut sa fiu si mai interesata de istoria acestei tari, dar mai ales de Paris.

Parisul din La Belle Epoque este un Paris deteriorat. Pe care nu il mai putem gasi decat fragmentat in zilele de azi, dar in cartea lui Michelle Gable vom reusi sa gasim Parisul de atunci mai viu ca niciodata.

Imi pare rau ca trebuie sa fac asta, dar ma voi folosi de clisee. Nu stiu cum le-as putea ocoli.

Pot sa va spun ca de la prima pagina m-a captivat. Si imi pare si mai rau sa va spun ca April incearca sa descopere adevarata poveste. Si o sa inrautatesc si mai mult situatia marturisindu-va ca nu doar incerca, ci si reuseste. O sa intind si mai mult coarda adaugand ca are un final furtunos, neasteptat, de neimaginat. ( N-o sa mai mentionez decat ca am citit o pe nerasuflate. Si acum, asta a fost tot.)

Iar in concluzie, pe baza agrumentelor dezvoltate mai sus, am aratat ca aceasta carte este preferata mea de pana acum, in ciuda anumitor clisee.

bottom of page